/, Uređenje ormana/GARDEROBER KAO ZAOSTAVŠTINA POGREŠNE KUPOVINE

GARDEROBER KAO ZAOSTAVŠTINA POGREŠNE KUPOVINE

2018-11-02T20:13:05+00:00

Neretko se desi da nakon kupovine uneseš kese u dom i baš tog trenutka zadovoljstvo nestane, radost se rasprši kao probušeni balon. Ako stvari ostaju kao zaostavština od veka do pamtiveka, zašto kupuješ?

Kupuje se da bi se imalo, za ono čuveno „treba mi” ili se kupuje da bi se poklonilo, ipak uspomena ostaje zauvek. Nekad su majke kupovale i za svoje ćerke, jer udaće se, biće im potrebno.

Kupovalo se i kupovaće se!

Sve više shvatam da je to deo čovekove prirode – kupovati i skupljati stvari, jer upotrebiće se već nekad, a i baš kul izgledaju. Novi trendovi nameću brzu i nepromišljenu kupovinu, promovišu misaoko sam ako ne to što posedujem”. Zanimljivo je to, ali zašto je sve to tako?

Iz ličnog iskustva znam da sam umela da kupim nešto u trenutku kada mi je bilo potrebno sve drugo samo ne taj komad. U najtežim životnim situacijama nisam ni razmišljala o kupovini, ali kada sam želela da dokažem svetu kako sam IN, kupovala sam. Umela sam da kupim trendi komad ne zato što govori mojim jezikom, već u želji da se prilagodim svetu. Dešavalo se da oblačim druge, a ne sebe, ali i da me tržište uvuče u svoju mrežu zbog potrebe da pripadam i da budem prihvaćena. U želji da mi se dive i da hvale, ne mene, nego moj novi komad – kupovala sam.

Ego tada raste, ali povećava se i gomila koja čuči u tamnom delu plakara kao zaostalo sećanje da nisam uspela da kupim zadovoljstvo i sposobnost da pripadam sebi. Često sam se našla na smetlištu kupljenih komada i tada bi me obuzela panika od matematičkih proračuna koliko sam šta platila. Odličan način da se podstakne anksioznost. Gušenje u nevrednovanju sebe, onda dođe i ono čuveno pitanje – a šta ću sada sa tim? Pa da čuvam, naravno!

Da li čuvanjem stvari zapravo čuvamo osećaj za sopstvenu vednost?

Priznajem čuvala sam zato što sam platila, a ne zato što mi je bilo potrebno. Čuvala sam i zato što mi je teško da se odvojim od stvari čija se vrednost meri sećanjima. U svim tim pogrešno kupljenim stvarima čuvala sam nekakvu vrednost, ne priznavajući greške koje sam iznova i iznova ponavljala.

Sigurno svako ima bar jednu tajnu kutiju ili tajni deo u stanu gde odlaže na večni počinak stvari pogrešno kupljene, ili one za specijalne prilike, ili kupljene ko zna zašto i ko zna kome. Nisu to stvari uzete za korišćenje, nego su zaostavština impulsivne kupovine u jurnjavi za osećajem sopstvene vrednosti.

Kupovina je jedan od životnih ciklusa koji se nikad ne zaustavlja, zato je važno da ima jasan cilj. Uvek treba da bude konkretna i određena, kako bi bila dugovečna. Bolje jedna ali vredna stvar, koja potpuno govori tvojim jezikom, nego puno stvari koje završe kao neupotrebljiva gomila, zvana „zaostavština pogrešne kupovine”.

Naučila sam da kupujem pametno tek onda kada sam upoznala sebe, kada sam shvatila da mi nije potreban tuđ potpis da bih bila vredna. U trenutku kada sam na stvari sebe počela da potpisujem, tek tada sam prestala pogrešno da kupujem. Tako sam srušila sva tuđa pravila i rešila da živim svoja. Ne treba mnogo stvari da bi se ispunio život, nije neophodno ni imati trend zbog trenda, već je važno upoznati sebe i otkriti koja je tvoja suština.

Imati zbog posedovanja jeste bezvredno, ali imati da bi se koristilo, a ne prikazalo čini suštinu.

Kupovina je nalik svakoj drugoj zavisnosti – lako se posegne za njom i izgubi kontrola, pa tada nastupi trenutak kada se u dom unesu kese, a zadovoljstvo se rasprši kao probušeni balon.

Pametna kupovina se uči i može se savladati, jer to što nešto imam ne znači da vredim!

Međutim to što imaš treba da dolazi sa autentičnog mesta koje je u skladu sa tobom, na taj način se gradi stil. Stil nije ništa drugo nego odraz autentičnosti. Znali su to mnogo pametniji od mene.

,,Svojim stilom odevanja izazivala sam podsmehe okoline,

ali u tome se i sastojala tajna mog uspeha.

Nisam izgledala tako kako izgledaju svi.“

Gabrijel Koko šanel

BESPLATAN PRIRUČNIK

U 5 koraka od nereda
do reda u ormanu

Upiši svoj imejl i preuzmi priručnik, i da znaš umem pismom da iznenadim.
PREUZMI PRIRUČNIK
Priručnik
close-link

Prijavi se na Newsletter

Šaljem pisma iznenađenja, ako želiš da te pismom iznenadim upiši se u adresar MK
Prijavi se
close-link