//PANEL 7 – KADA JE VREME ZA PROMENE

PANEL 7 – KADA JE VREME ZA PROMENE

2018-11-02T19:52:48+00:00

Postoji li pravi trenutak da se nešto menja ili je svaki trenutak pravi?

Kroz svoje životno iskustvo shvatila sam da je pravi trenutak onaj u kojem sam spremna da se uhvatim u koštac sa izazovima koje promena zahteva. Spremnost je ključ za svaku promenu, makar u mom slučaju. Ponekad je priprema dugotrajna, ponekad ne, ali jedno je sigurno – sve se dešava u trenutku spremnosti. Tek kada se osećamo spremnim, promene mogu da počnu.

Na panelu Sa početka priče 7 moja gošća bila je Sonja Dakić preduzetnica, mentor, predavač i osoba koja zna da podrži i razvija.

Ona je žena koja se čitav život pripremala za ovo čime se danas bavi. U našem razgovoru pre panela rekla mi je: Sve što se dešava usput izvodi na pravi put! Ove reči odzvanjale su u mojoj glavi i još uvek me pecnu s vremena na vreme. Zaista je tako, u potpunosti se slažem sa njom. Sve što se dešava usput vodi na pravi put. Toliko spontano da ni ne primetiš da se lagano pripremaš za ono pravo vreme.

Pitala sam Sonju da li je partnerstvo podržavajuće za biznis?

Rekla je: „Sve ima svoje prednosti i mane, ali je zaista sve je lepše kad se deli. Često se nalazimo u situaciji kada nismo sigurni da li možemo da izdržimo sami, pa zbog toga i započinjemo biznis uz nekoga kako bismo jedno drugom bili podrška i oslonac. Uz partnera posao se deli na dvoje i samim tim je lakše. Kada sam ulazila u partnerstvo i biznis, nisam imala iskustvo, niti znala ovo što danas znam. Baš zato savetujem partnerstvo da, ali je važno pravno ga zaokružiti ugovorom. Ugovorom se čuvaju obostrani interesi. Partnerstvo je poželjno, ali treba da ima jasan cilj i plan, kao i zaštu putem ugovora.”

Iako je to kod nas još uvek tabu-tema, razmisli o ovome ako rešiš da uđeš u posao uz još neku osobu. Ugovor ima svoju vrednost i štiti obostrani interes. Nije loše, nije ni glupo, veoma je važno i korisno misliti o tome na početku saradnje.

Kao osoba koja veruje da je domaće najbolje i da mi u našoj zemlji možemo da radimo i gradimo, podržavam i kupujem domaće. Za Daj Daj pelene sam čula od sestre, koja je kao novopečena generacija roditelja za svoju bebu obezbedila ono „naj-naj”. Od trenutka kada sam prvi put čula za Sonju, zainteresovala sam se za njen rad oduševljena proizvodom i idejom.

„Daj Daj pelene su inspiracija mog majčinstva. Onog trenutka kada mi je ćerka ušla u život rodila se ideja da proizvodim pelene koje se ne bacaju, koje će biti prirodne, koje daju najbolje bebama i eko-sistemu. Deca nas inspirišu”, rekla je Sonja.

„Uz Daj Daj sam rasla ja i moje devojčice, a rasla je i proizvodnja, svi smo se menjali. Daj Daj je jedna od boljih stvari za koje sam se usudila da se borim. Bila je to zabavna avantura koja je uobličila mene kao preduzetnicu i kao osobu. Danas sam ovde gde sam zahvaljujući preduzetničkoj avanturi kojoj sam se prepustila.”

Daj Daj više ne postoji, partnerstvo se okončalo tako što je svako krenuo svojim putem. Koliko je bilo izazovno napraviti presek, odreći se uloženog truda i vremena u razvoj proizvoda?

„Proizvodnja je napredovala, ali kada smo došle do trenutka da treba da se proširujemo, shvatila sam da ne želim da rastem u smeru velikog biznisa i proizvodnje. Želela sam za sebe nešto sasvim drugačije. Borila sam se i radila da dođem to te tačke, ali kada sam stigla do cilja, desio se preokret. Razlaz je bilo najbolje rešenje. U tom trenutku imala sam samo jedno pitanje – da li smem da se predomislim? Ko još napušta posao u trenutku rasta, pa eto ja. To više nije bila moja priča. Poslušala sam sebe i svoj glas, bilo je vreme da se povučem. Shvatila sam da smem da se predomislim. Danas radim meni važne stvari. Daj Daj mi je simbolično doneo pobedu nad sobom. Ja sam sada na svom putu, moja bivša poslovna partnerka na svom, obe smo dobile pravu stvar za sebe, a to je važno”.

Sonja je jedan od primera kako na pravi način može da se završi jedna saradnja. Ono po čemu je meni njena priča bliska je taj pozitivan stav prema promeni, pogled u napred, pokret ka novim idejama i novim izazovima.

Svaka osoba ima sumnju i pitanja koja je muče. Promena je konstantna i dešava se iz sekunde u sekund, međutim ponekad je nismo svesni i ne prihvatamo je. Sonja je rekla sve što se dešava usput izvodi na pravi put, te reči su dokaz da je promenu potrebno prihvatati.

Preduzetnik je osoba koja malo spava i puno radi. Razgovaraj i deli svoju ideju. Priče mnogo znače, istina je često  nepoznati ljudi pomažu. Zato ohrabri se, ispričaj svoju ideju i veruj, a podrška i pomoć će doći”, na kraju je zaključila Sonja.

Na ovom panelu podelili smo jednu partnersku priču i naučili da je ugovor važan deo partnerstva i biznisa. Nisam znala, sada znam, poverenje je za prijateljstvo podrazumevano, ali nije i za biznis. A takođe je bitno, svako sme da se predomisli i preusmeri.

Ukoliko želiš da budeš deo ove priče, pridruži se, svakog meseca u Centru za kulturu „Vlada Divljan” čeka te doza podrške uz priče kojima nije cilj da prodaju, nego da podrže i dele.

Gost na narednom panelu je Ivan Bildi preduzetnik, marketing stručnjak, predavač. Osoba koja razume i voli biznis, ali isto tako je spreman da podrži, on svoje iskustvo i znanje nesebično deli.

Tema panela: Umetnik i Marketing

Vidimo se 30. maja u 18h CZK „Vlada Divljan“

Svoje mesto rezerviši putem imejla:

mk@marijakrsmanovic.com

Ukoliko želiš da saznaš više o ovom događaju, piši mi.

 

 

Sve u životu ima više strana, biram da gledam pozitivno bez drame i blokade. Svaka promena je put ka rastu i razvoju, verujem za promenu pravo vreme je sad.

Hvala Sonja, što si bila moj gost i podržala panel Sa početka priče.

MK

Panel podržavaju Opština Palilula, CZK „Vlada Divljan“ Hug More Project

BESPLATAN PRIRUČNIK

U 5 koraka od nereda
do reda u ormanu

Upiši svoj imejl i preuzmi priručnik, i da znaš umem pismom da iznenadim.
PREUZMI PRIRUČNIK
Priručnik
close-link

Prijavi se na Newsletter

Šaljem pisma iznenađenja, ako želiš da te pismom iznenadim upiši se u adresar MK
Prijavi se
close-link