//PANEL 8 – UMETNIK I MARKETING

PANEL 8 – UMETNIK I MARKETING

2018-11-02T19:44:37+00:00

Zašto se plašimo da svoje vizije, ideje i želje kažemo naglas?

Samo ono što se deli može se umnožiti. Čovek je bogat onoliko koliko je spreman da podeli. Ako životu i stvaralaštu pristupamo iz pozicije straha – da će nam neko ukrasti ideju ili nas na bilo koji način ugroziti, šanse za razvoj su minimalne.

Sve što se deli zapravo se umnožava, zato te molim – podeli i ispričaj, razmeni i veruj, jer nikada ne znaš ko je osoba preko puta i na koji način može da ti pomogne. Pričaj slobodno i iskreno, neka te čitav svet čuje, dozvoli da se promena desi.

Kao umetnik razumem izazov koji stvaralaštvo nameće. Moram priznati da postoji neka tanana nit sujete u svakom umetniku, možda to i nije sujeta već pogrešan način da se brani stvaralaštvo. Međutim, prodaja je izazov koji donosi najveće muke delikatnoj stvaralačkoj duši. Baš zato što razumem i osećam tu nelagodu, donela sam odluku da se borim i pokrenem, u ime svih kojima je prodaja izazov veći od života. To je obična veština i moguće je da se savlada. Način na koji prodaješ tvoj je lični pečat, osloni se na svoje resurse i počni da prodaješ. U ime umetnika i marketinga pozvala sam Ivana Bildija da bude gost na Panelu 8. On je preduzetnik, marketinški stručnjak, predavač i osoba koja razume, poštuje i nesebično deli znanje i iskustvo na internet nebu i van njega.

Za Ivana sam imala mnoga pitanja, on je osoba koja mi je pomogla da shvatim ko sam ja u internet svetu, a potom i da naučim i zavolim prodaju. Učinio mi je veliki plezir što je bio moj i vaš gost i podelio puno toga korisnog za sve nas. Prodaja je kao teniski meč, udaraš u ciljano polje, naslućuješ poen i ostaješ spreman da uzvratiš lopticu koja stiže sa druge strane. „Kada igraš sa strašću, nikad nisi poražen, uvek si na dobitku“, rekao je Ivan na početku priče.

On je uspeo sve svoje slabosti da preokrene u korist, lomila ga je škola, ali ga je fakultet izgradio i formirao. Na fakultetu je otkrio da su biznis i kreiranje novca njegova strast. Sport mu je pomogao da nauči da se bori i da na život gleda kroz prizmu teniskog meča. Sport je višestruka dobit.

Umetnost se konzumira kao bilo šta drugo, stoga, kako da umetnik prodaje svoja dela?

„Važno je da znaš ko je tvoja publika, kome obraćaš. Za početak zamisli svog idealnog kupca, osobu koja uživa u tvom proizvodu jer je on sve što joj treba. Kada jasno vidiš tu sliku, obrati joj se kroz neki kanal. To može biti video, može biti tekst, može biti fotografija. Društvene mreže su idealan prostor da podeliš i ponudiš svoje stvaralaštvo. Slobodno i bez straha ponudi to što imaš da joj daš i budi sigurna da njoj baš to nedostaje. Poenta je – ponudi bez straha“, rekao je Ivan.

Zašto umetnik teško shvata marketing i prodaju? – bilo je moje drugo pitanje za Ivana.

„Umetnik je osoba koja stvara i svaku svoju emociju ulaže u stvaranje. Pretpostavljam da on nakon procesa stvaranja ne razmišlja kako da u etar pusti to delo, nego po automatizmu kreće u stvaranje novog, držeći se za staro. Mislim da bi bilo veoma korisno da se energija usmeri kako na stvaranje, tako i na prodaju, jer prodaja nije ništa drugo nego stvaranje, ali je drugačije upakovana. Nisam imao priliku da sarađujem sa umetnicima, međutim kroz iskustvo rada u marketingu mogu reći da je svaka osoba koja nešto proizvodi ujedno i najbolji prodavac. U bilo kom segmentu života istrajnost je najbitnija, tako je i u slučaju prodaje. Minimalna je verovatnoća da se uspe iz prvog pokušaja, ali budući uspeh je zagarantovan, samo je bitno ne odustajati.“

Mogu li se udružiti umetnik i marketing, gde su i zašto nestale mecene?

„Zaista ne znam šta da ti kažem gde su nestale mecene, ali znam da svaka osoba danas ima mogućnost da putem interneta stvara, gradi, radi i prodaje. Potrebno je da se iskoristi ono što nam je dato, a internet pruža veliki dijapazon mogućnosti. Ima mnogo kanala kroz koje može da se plasira proizvod, video je nešto što je sada apsolutno najjače oružje, polako ga sustiže i audio-sadržaj. Svidelo se to nama ili ne, tako je, sve se manje čita, sve se više gleda, a uskoro neće ni da se gleda, već samo da se priča i sluša. Tehnologija napreduje, ide ka tome da se sve proizvodi na glasovnu komandu, eto i audio-sadržaj je koristan. Neko ko piše može i da čita svoj sadržaj i izbacuje ga na net u audio-formatu. Ljudi danas sve više vole da slušaju.

Na mom fakultetu u Londonu, kada sam došao na studije, prvo što sam naučio jeste da u marketingu i prodaji nema greške, nema tačnog i netačnog odgovora, postoji samo želja da ubediš da tvoja ideja radi. Ubedi me!“

Da li je umetniku potreban menadžer?

„Mislim da umetniku nije nužno potreban menadžer. Usudi se i kreni, ne čekaj voz u kojem se vozi tvoj prodavac, jer taj voz možda nikad neće doći. Jedino ako kreneš, možeš i da stigneš. Za stvaranje internet zajednice potrebno je vreme i strpljenje. Daj redovan i kvalitetan sadržaj i u tom slučaju rezultati će sigurno doći. Razmišljanje o vremenu i onom kad će se desiti „onaj pravi trenutak“ jeste čist gubitak vremena. Radi, kreiraj, izbacuj sadržaj i pre svega umrežuj se sa drugima. Za internet je umrežavanje najvažnije“, odgovorio je Ivan.

 Ako je stvaralaštvo ljubav, zašto i prodaja ne bi bila čista LJUBAV?

„Prodavanje je igra koja nema kraj, u toj igri se čeka rezultat, a cilj je da se rezultati iznova i iznova postižu, odnosno nadmašuju. Sve je pitanje ugla iz kojeg posmatraš, uvek imaš opciju, ti biraš na koje polje šalješ lopticu. Nema univerzalnog rešenja, postoje smernice, ali verujem da sam znaš koji je tvoj najbolji način prodaje. Da, uspeh zahteva izlazak iz zone konfora zarad rezultata i napretka, pa je neophodno da se menjamo.“

Ovaj panel je početak moje priče u kojoj je glavni „lik“ Centar podrške mladim umetnicima, ali verovali ili ne u septembru otvaram centar podrške umetnicima, jedan HAB koji će biti sklonište i savetovalište za sve umetnike i one koji se tako osećaju. Panel Sa početka priče jeste njegov deo. To će biti mesto na kojem će se umrežavati, deliti i učiti sa ciljem da se podržimo tokom procesa uzrastanja, jer zajedno možemo da pobedimo i ostavrujemo. 

Umetnik ne mari za marketing, ali zato marketing oseća da mu nedostaje umetnik.

Vidimo se na narednom Panelu 

27. juna u 18 h

Mesto: CZK „Vlada Divljan“

Gost: Verica Nemet istoričar umetnosti, preduzetnik

Tema: Preduzetnik umetnik!

Obezbedi svoje mesto prijavom na imejl

mk@marijakrsmanovic.com

Hvala Ivane, što si bio moj gost i podržao  Panel Sa Početka Priče.

 MK

 Panel Sa početka priče podržavaju Opština Palilula, CZK „Vlada Divljan“ Hug More Project

 

BESPLATAN PRIRUČNIK

U 5 koraka od nereda
do reda u ormanu

Upiši svoj imejl i preuzmi priručnik, i da znaš umem pismom da iznenadim.
PREUZMI PRIRUČNIK
Priručnik
close-link

Prijavi se na Newsletter

Šaljem pisma iznenađenja, ako želiš da te pismom iznenadim upiši se u adresar MK
Prijavi se
close-link