//PANEL 9 – UMETNIK PREDUZETNIK

PANEL 9 – UMETNIK PREDUZETNIK

2018-11-02T19:42:24+00:00

Stvaranje nije ništa drugo nego komunikacija ljubavi, pozitivna akcija koja povezuje sa višim Ja. Umetnik je kreator, a kreacija je akcija.  Šta je stvaranje ako nije preduzetništvo?

Počeli smo Panel 9 pitanjem, koje postavljam i Tebi – šta je umetnik ako nije preduzetnik?

Gost Panela 9 bila je Verica Nemet – istoričarka umetnosti po zvanju, umetnica po opredeljenju, preduzetnica po nahođenju. Priču o zagrljajima priča zajedno uz svog partnera kroz Hug More Project a u istom sastavu razvija brend Tristo posto – domaći proizvodi. Ona je Žena koja podržava, grli i raste kroz svoj biznis.

Koji su ključni saveti za umetnika na putu ka preduzetništvu?pitala sam Vericu.

Umetnik je osoba koja stvara, a to znači da svakog dana preduzme akciju usmerenu na stvaranje. Stvaranje je preduzimanje i realizacija. Ono što mene kao pojedinca zanima, jeste i šta raditi sa onim što smo stvorili, gde i kako sa onim što se stvorilo.  

Svaka osoba koja bilo šta stvara mora da se razvija na više polja, da posmatra široko, to je jedini pravi način kako doći do prodaje. Potrebno je pronaći pravi način za sebe. Mi smo kao tim tražili rešenja, tražimo i dalje, promena je ključna i zato smo spremni da se menjamo i da isprobavamo razne načine kako bismo došli do pravog. Ono što mogu da izdvojim kao najvažnije jeste traži, pitaj i pričaj o svom projektu, o svom delu, nemoj dozvoliti da spava u podrumu, daj mu život i šansu da diše.

Na početku vašeg rada o preduzetništvu niste znali mnogo, kako danas, nakon tri godine, možete da definišete početak vaše preduzetničke priče?

Hug More samo počeli sa željom da širimo priču koja podstiče, povezuje i pre svega podržava. Ideja je bila da pričom o zagrljajima podstaknemo ljude na ono suštinsko, prirodno, na kontakt i podršku. Šta je zagrljaj ako nije podrška?

Napravili smo proizvod mini sveščicu koja ima za cilj da podeli, razmeni i zagrljajem podrži. Sve je bilo super dok nismo došli do trenutka prodaje i distribucije. Tog trenutka postala sam preduzetnik, a do tada bila sam na mestu kreatora. Ušla sam u preduzetništvo naivno, ali sam savladala osnove i svakog dana sve više napredujem, rastem zajedno sa svojim projektom. Naš proizvod je jednostavan, ali nije običan i nije bilo lako da pronađemo pravi način i kanal. Tražili smo, lutali, ali sada samo tu.

Za mene najveći izazov je upravo taj kako da prodajem emotivnu vrednost, a onda sam i to savladala tako što sam promenila ugao posmatranja. Prodajem proizvod koji ima viši cilj. Kada sam to sebi objasnila, baš tog trenutka mogu reći postala sam ujedno preduzetnik, umetnik i distributer.

Tristo Posto smo pokrenuli u želji da podržimo lokalnu zajednicu u domaćoj proizvodnji. Ta priča je sveža, ali ona nas je uvela u srž prodaje. Rastemo!

Šta te je preduzetništvo kao umetnika naučilo?

Naučila sam da volim i cenim sebe i svoj proizvod. Da se oslobodim straha, sumnje i perfekcionizma. Od kada sam uplovila u preduztničke vode, postala sam jača, ispunjenija i zrelija. Počela sam da računam, to je baš bio značajan trenutak. Puno toga sam za ove tri godine naučila i kod sebe promenila, ali ono meni najvažnije – naučila sam da istupim za sebe, da se borim i pobedim svoje slabosti.

Da nisam ušla u preduzetništvo, pitanje je da li bih imala tako jak motiv. Nije jednostavno, ali svaka i najmanja pobeda je ipak pobeda. Svaki korak pratio je naredni. Postali smo pravi preduzimači pozitivnih akcija i to nas raduje.

Da, šta je život ako nema radosti. Prodaja je važna kako bi bilo koji projekat bio održiv, ali nije nužno i najvažniji deo, jer svaka akcija uvodi u iskustvo, a iskustvo u znanje. Vaša priča je za mene bila otkrovenje i inspiracija. Nije samo proizvod važan, bitno je zašto on postoji i ja sam „pala“ na taj deo priče.

Imali ste priliku da učestvujete u dva mentorska programa, šta su oni doneli?

Da, deo smo mentorskog programa Podeli znanje, postani mentorka i SupErste. To su takođe značajni koraci, učestvovanje u ovim programima nam je puno pomoglo. Dobili smo mogućnost da vidimo šta se drugim preduzetnicima dešava, koje su njihove teme i šta su njihovi izazovi. Takođe, umrežavanje i povezivanje nam je donelo dosta benefita.

Savetovala bih svakom da proba, ta iskustva puno znače, nekako promene čovekovu vizuru, dobiješ neke nove uvide, ideje i u svakom slučaju rasteš. Sve i da nisi spreman za neki korak, program te vuče da ga napraviš. A značajno je takođe što dobiješ podršku mentora i onda učiniš brže sledeći korak.

A da li je umetnik preduzetnik?

Umetnik jeste preduzetnik! Svako delo predstavlja jedan proizvod koji je neko morao da napravi, da uloži trud i znanje. Znači, to je već početak male proizvodnje. Smatram da je tu najveća prepreka to što se umetnik ne oseća kao preduzetnik. 

Zašto stvaraš ako niko to ne konzumira? Pronađi način da ponudiš, traži svoje konzumente! Umetnost se, kao i sve drugo, konzumira. Umetnik je preduzetnik!

Umetnik jeste preduzetnik, i to je ono što želim ovim panelom da kažem. Iako umetnost nastaje iz jedne potpuno drugačije pozicije i emotivne perspektive, zapravo je preduzetništo. Danas, kada na tržištu nemamo mecene, neophodno je da svako ima uvid u to da je sam svoj mecena. Ako uspe da pronađe osobu koja će rado da plasira umetnine, to je divno, ali čak i taj korak – pronaći svog mecenu – zar i on nije preduzetništvo?

Uključujemo druge u svoj lanac distribucije i prodaje. Možda grešim, ali sa moje tačke gledišta ono što umetniku manjka jeste upravo taj deo umrežavanja i povezivanja sa drugima. Umetnost je usamljenički posao i zato pozivam sve individualce i kreatore da razmisle o ideji da uključe druge u svoje stvaranje i pronađu pravi način plasiranja za sebe. Da zaključim, umetnik jeste preduzetnik  i tačka.  

Ovo je bio poslednji panel prve sezone, vreme je za mali predah, sumiranje utiska i pripreme za nove poduhvate.

Želim ti ugodno i inspirativno leto. 

Vidimo se 27. septembra u 18h  na narednom panelu

Mesto: CZK „Vlada Divljan“

Dođi da započnemo novu sezonu zajedno!

Hvala Verice, što si bila moj gost i što iz sveg srca podržavaš Panel Sa početka Priče.

MK 

Verujem pitanja vode na ono pravo mesto iskonskog bića.

Panel Sa Početka Priče podržavaju: Opština Palilula CZK „Vlada Divljan“ Hug More Project

BESPLATAN PRIRUČNIK

U 5 koraka od nereda
do reda u ormanu

Upiši svoj imejl i preuzmi priručnik, i da znaš umem pismom da iznenadim.
PREUZMI PRIRUČNIK
Priručnik
close-link

Prijavi se na Newsletter

Šaljem pisma iznenađenja, ako želiš da te pismom iznenadim upiši se u adresar MK
Prijavi se
close-link