/, Priče o izlozima/PRIČA O IZLOGU KOJI ČEKA VLASNIKA – UMETNIK I MECENA

PRIČA O IZLOGU KOJI ČEKA VLASNIKA – UMETNIK I MECENA

2018-11-02T19:22:13+00:00

Zašto je mecenstvo zaboravljena delatnost?

Kao umetnik, imala sam veliki izazov da svoje ideje pretočim u dela. Iskreno razumem umetnike jer sam i sama jedan od njih, ali ne razumem zašto su oni koji se razumeju u biznis i zaradu izgubili interes da svoje veštine ulože u podršku umetnicima. Svakom umetniku potreban je jedan dobar menadžer koji će pomoći da se umetnost razvija i da se od nje živi.

Najteži trenutak u mom životu je bio onaj kada sam morala da kao umetnik razvijam preduzetniči i menadžerski duh. Nije lako uopšte, kukala sam, molila i tražila pomoć, nisam uspela da pronađem osobu koja bi bila spremna da preuzme stvar u svoje ruke i radi posao za koji je rođena, dok bih ja tada mogla da još intenzivnije stvaram.

Zašto menadžeri rade samo sa estradom? 

Želim da se vrate mecene! Apelujem da se na tržištu istaknu oni koji će podržati umetnost! Jer umetniku treba podrška, umetnik ne zna da prodaje, već samo da stvara, to je njegova suština. Menadžer treba da proda, a umetnik stvara. Kuda ide ovaj svet, ako svaka osoba koja završi marketing želi da se bavi prodajom estrade i komercijalnih proizvoda? Čini mi se da smo stvarno debelo zagazili u mulj. Tražila sam spas, tragala sam za odgovorima, lutala u moru zvanom poslovanje i plasiranje. Iskreno, bilo je teže savladati to nego bilo šta drugo. Kako je moguće da niko ne želi da se bavi umetnicima, da svoj interes spoji sa interesom umetnika, gde su nestale mecene? Imam puno pitanja koje rado postavljam stručnjacima iz oblasti mendzmenta, ali na žalost odgovore ne dobijam. Niko ne zna zašto!

UMETNICIMA SU POTREBNE MECENE! Vičem na sav glas!

Duboko zapitana, koračala sam ulicama svesna da mecenu nemam i da kao umetnik stvaranje moram da preusmerim na više polja, na više veština, a na koji način kao umetnik da se okrenem promociji i prodaji – to me je mučilo. Da je trebalo time da se bavim, na ovaj svet bih došla sa drugačijim tkanjem duše. Rešila da pokušam da spojim ta dva! U marketing sam zakoračila kao osoba koja stvara, a ne prodaje. Možda i nije baš najbolji pravac, ali šta ću kad za drugačije nisam spremna.

Dok mi je ova tema grizla stomak ispred mene se pojavio on izlog, koji prazan spava i čeka da ga neki velemajstor pretvori u delo koje će prazninu ispuniti kreiranjem. Koliko zapravo u našoj zemlji ima praznih prostora koji su utonuli u san pred tržištem i ekonomijom, mogu li se oni iskoristiti za neke više ciljeve za neke jake vizije. Ovo je moj izlog! Prazan on, izmučena ja, gledamo se oči u oči spremni da se podržimo. I znam nije slučajno što u ovom trenutku sa ovom temom dolazim do tebe, prazan ti izmučena ja. Osloni se na mene sad ti.

Evo ti priča čujem svoj glas!

Marketing ima jedan cilj – da proda, a umetnik živi za drugi cilj – da stvara!

Udružimo snage: marketari probudite se i shvatite – potrebni ste umetnicima više nego ikad, ako se vi ne probudite, neće se probuditi ni umetnost.

Udružite snage sa nama umetnicima, jer bez nas takvih kakvi smo ovaj svet ne može da postoji. Mi gradimo, stvaramo, a vi ste tu da udahnete život, podržite i krenite da plasirate vrednosti koje zaista znače ovom društvu. Nisu samo komercijalne sitnice za bilborde, tu su i slike, predstave, knjige, pokreti, ideje, balet, pozorište… Kako da sve to živi, ako vi sva svoja znanja ne usmerite na njih?

Želim da se vrate mecene, da svaki umetnik ima svog mecenu, da zajedno grade i žive, da se širi dobar glas i kvalitetna slika. Zapamti, umetnik je rođen da stvara, menadžer je rođen da proda, i samo kada se ta dva spoje, dobije se vrednost. Zato jurim i tražim mecenu, onu jednu osobu koja će me prepoznati i svoje veštine usmeriti na pravu stranu, tako da mogu biti slobodna da iz stvaralaštva izvučem maksimum. A ko može bolje da plasira nego ona osoba koja je rođena da prodaje? Osloni se na mene zajedno smo jači!

Ako se mecene 21. veka (tj. menadžeri) ne probude, zaista će umetnost ostati da spava u podrumima, malim sobama i zatamljenim scenama. Probudite se menadžeri, potrebniji ste više nego ikad. Ovaj izlog je prazan i on kao i ja čeka dan kada će u njemu osvanuti jedan novi život još jedno stvaranje ili barem pokušaj da se ideja pretoči u delo. Verujem mecene će se vratiti na velika vrata, a umetnost će ponovo postati sadržaj koji se s poštovanjem posmatra. Samo udruženi možemo da gradimo novi svet. Ovo je moj izlog!

Prazan on, izmučena ja! Čeka on, čekam ja.

Do naredne izlog priče prati moj sadržaj na društvenim mrežama, stvaram neke nove čarolije i oživljavam napuštene prostore.

MK

BESPLATAN PRIRUČNIK

U 5 koraka od nereda
do reda u ormanu

Upiši svoj imejl i preuzmi priručnik, i da znaš umem pismom da iznenadim.
PREUZMI PRIRUČNIK
Priručnik
close-link

Prijavi se na Newsletter

Šaljem pisma iznenađenja, ako želiš da te pismom iznenadim upiši se u adresar MK
Prijavi se
close-link